Domænenavne

Der er flere ting, der spiller ind, når man skal vælge hjemmeside, domænenavne og e-mailadresser.

Som udgangspunkt er det lettest og bedst kun at have ét domæne, der peger hen på den server hvor ens hjemmeside ligger, og så have samme domæne i sin e-mailadresse.

Domænenavne - URL - broweser-top

Domænenavne og e-mailadresser

Hjemmesiden, hvor du navigerer rundt på i øjeblikket hedder www.dekorativbureauet.dk. Det er domænet, som jeg lejer af DK Hostmaster.

Domænet peger hen på selve den server, hvor hjemmesiden ligger. Jeg bruger firmaet Cliche-hosting.com, men der er masser af muligheder for at vælge andre firmaer. Brugeren kan som regel ikke se, hvor hjemmesiden ligger – man taster blot domænet ind i sin browser og kommer direkte ind på siden.

Oftest vil man vælge at få webhotel og mailhotel hos samme udbyder. Min arbejdsmail hedder fx agent@dekorativbureauet.dk. Der er mulighed for at oprette flere mailadresser under samme domæne. Hos Cliche Hosting er der som standard altid oprettet en mailadresse, der hedder “postmaster@—–.–“.

Der findes i øvrigt også en catch-all-mailadresse til at opsamle alle de mails. som bliver sendt forkert til domænet. Kommer nogen fx til at skrive “agnet@dekorativbureauet.dk” i stedet for “agent@dekorativbureauet.dk”, vil mailen alligevel ryge ind på en speciel mailadresse, som jeg kan vælge at tjekke.

Det er muligt at have én hjemmeside, men flere domæner, der peger ind på ét enkelt domæne. På min søsterside, som hedder www.oyvind.dk har jeg også oprettet pegedomænet www.øyvind.dk. Taster du sidstnævnte adresse ind, kommer du altså alligevel til www.oyvind.dk-siden.

Grunden til, at jeg har valgt www.oyvind.dk som hovedsiden er, at mailsystemet ikke kan bruge de danske tegn Æ, Ø og Å. Min hoved-mailadresse hedder derfor design@oyvind.dk. Det er altså bedst at udelade de danske tegn både før og efter @, for at være sikker på, at mailsystemet kan håndtere e-mails fra dit domæne.

Læsbarhed og brugervenlighed

Udover det rent tekniske, som kan begrænse domæner og e-mailadresser, er der flere andre ting man bør tænke over i forhold til brugervenlighed:

Kan man læse dit domænenavn og din mailadresse?

Alt efter hvilken skrifttype, man har valgt, kan det være meget svært at skelne mellem lille fx. ‘L’ og stort ‘I’ og et 1-tal. Hvad står der fx her: ‘ lI1’?

Store eller små bogstaver

Ved domænenavne kan det være en fordel at skrive nogle bogstaver med stort: Fx ‘www.VerdensBedsteDomæne.com’.

Er dit domænenavn for langt eller for specielt?

‘www.dekorativbureauet.dk’ ligger helt sikkert i den svære ende. Mange (inkl. mig selv) kan have problemer med at stave til ‘bureau’. Og mange læser slet ikke hele domænenavnet, men tror, at der står ‘detektivbureauet’. Det gælder altså om at tænke sig rigtigt godt om inden man vælger firmanavn, domænenavn og e-mailadresse(r).

Kan man være i tvivl om, hvordan dit navn skal staves?

Hedder det ‘Spies’, ‘Spis’, ‘Spiis’ eller noget helt fjerde? Hvorfor ikke have ét hoveddomæne og en hel række af pegedomæner? Det koster ikke (så) meget, at det ikke er en overvejelse værd. Det vigtigste er, at kunder eller brugere kan finde dig – jo flere indgange der er, jo større er chancen for, at det lykkes.

Har du hørt om transportfirmaet ‘Lillertrans’? Deres lastbiler kørte i mange år rundt med logoer, der fik det til at se ud som om der stod ‘dillertrans’. Hvorfor skulle de have købt domænet ‘www.dillertrans.dk’? Det kan du læse om på denne side: Dillertrans.dk – eller ‘Hvorfor man skal købe alle de oplagte domæner’ (Klik her)

Har dit firma en politik for hvordan medarbejdernes e-mailadresser skal se ud?

Man ser ofte, at firmaer eller offentlige institutioner bruger medarbejdernes initialer som første led af e-mailadressen, og det er jo fint nok, hvis du fx hedder Pia Illerup Christensen, hvilket giver mailadressen ‘pic@—–.–‘, men hvad så hvis du hedder ‘Pia Illerup Kristensen’ eller ‘Pia Illerup Sørensen’ eller ‘Werner Christensen’? Ofte er der faktisk mulighed for at lave punktum mellem navnene, så de kan skrives helt ud i en mailadresse; fx. ‘pia.illerup.christensen@—–.–‘. Så er der ikke så meget at blive i tvivl om.

Dekorativbureauet hjælper dig med det hele

Synes du også det er en jungle at navigere rundt mellem domæner/domænenavne, webhoteller, webshops, e-mailadresser, CMS-systemer og alt det andet? Dekorativbureauet hjælper dig gerne med rådgivning.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial